EN
Products
Wax Resources
About us
Sponsor/Racing
Environment
NorwayNorsk
EnglishEnglish
USAUSA
GermanyDeutsch
RussiaPусский

Tekstiler, staver og skismurning

Sondre-kolleksjonen nådde en topp i popularitet under OL på Lillehammer i 1994. I 1996 solgte Swix varemerkene Norheim, Sondre og Frank Shorter. Swix fortsatte med tekstiler, men satset på trenings- og konkurranseutstyr – med stor suksess.

Share

Helt siden 1988 har Swix hatt avtale med Norges Skiforbund på blandt annet levering av sportsbekledning til samtlige lag i langrenn. Også på staver har Swix inkassert de fleste medaljene i internasjonale mesterskap siden 1982.
Utover i 1990-årene styrket Swix sine tre satsingsområder; smurning, tekstiler og staver. Swix er ledende i verden innen nordiske staver og selger også mye til alpint. Det ble også sterk vekst innen et nytt markedsområde. Nordic walking, staver til sommerbruk, startet i Finland og begynte i Norge rett etter 2000. Også det tyske markedet vokste raskt. Bedre staver og nye brukergrupper er stikkord. Mange mennesker begynte å trimme med staver på barmark. De oppdaget at stavgang var god trening og også belastet overkroppen. Nordic walking introduserte noe nytt og ga gåturene en ny dimensjon. Swix ble mer enn før leverandør av utstyr til helårsaktiviteter, og henvendte seg til alle nivåer og kundegrupper. For det går igjen i historien at Swix utstyrer alle. 
Oppkjøpet i 2004 av Elite Sport, med merkevarene Bavac og Ulvang, styrket posisjonen innen tekstiler og økte antallet vareslag. Elite Sport var en suksess, med skiløperen Vegard Ulvang som frontfigur for sokker, luer og undertøy. I løpet av ti år hadde gründer Jon Inge Gullikstad bygd opp et solid selskap.

I 2010 besluttet Swiss Mammut Sports Group AG å selge merkevaren Toko, inkludert alle aktiviteter og produkter, til Toko-Swix Sports AG, et nytt datterselskap av Swix Sport AS. Toko, som har en ledende markedsposisjon i Mellom-Europa, har en lang tradisjon innen skismurning og tilbyr i dag et bredt spekter av smurning og tilbehør for skipreparering. Etter overtakelsen beholdt Toko sin sveitsiske identitet. Swix Sport AS hadde etter oppkjøpet en strategi basert på en videreføring av to merker, noe som betyr separate produktporteføljer og distribusjonskanaler i de fleste markeder. Begge merker nyter godt av felles investering i produktutvikling, produksjon og logistikk. ”Toko, med sin ledende posisjon i Mellom-Europa og Swix sin styrke i de fleste andre geografiske markeder, er en perfekt match i forhold til å tilby nye og bedre produkter for fremtiden”, uttalte Ulf Bjerknes, CEO Swix Sport AS, etter oppkjøpet. 
I februar 2012 utvidet Swix Sport AS tekstildivisjonen med oppkjøpet av Lundhags Skomakarna AB fra EQT Opportunity Fund. Swix Sport AS hadde over mange år utviklet en sterk posisjon i Sverige. Gjennom oppkjøpet av Lundhags, ville Swix Sport AS etablere et enda sterkere fotfeste i dette markedet. Lundhags sin posisjon i Sverige, sterke merkevare og produktprogram innen outdoor segmentet var en viktig årsak til dette oppkjøpet. Selskapets unike outdoor kompetanse, ville passe godt inn i Swix Sport AS sin struktur og bidra mye i den videre utviklingen av vårt selskap både i Sverige og internasjonalt. Lundhags på sin side hadde en tydelig målsetting om å bedre sin posisjon i alle eksisterende markeder, samt posisjonere selskapet for vekst i nye kanaler og markeder fremover. ”En integrering inn i Swix Sport AS og de åpenbare synergier det betyr for oss, vil bidra betydelig til at vi lettere vil nå våre mål”, uttalte Henrik Ottosson, CEO i Lundhags Skomakarna AB, etter oppkjøpet. 
I juni 2012 sluttførte også Swix Sport AS kjøpet av Original Teamwear AS fra Thor Haraldsen etter tre års felles eierskap. Målsettingen er å utvikle Original til Skandinavias ledende selskap innen klubb-/teambekledning, spesialdesign for idrettslag, enkeltutøvere og bedrifter, og salg mot store arrangementer (f.eks. Birken, Vasaloppet og Den Store Styrkeprøven). 
Swix står i 2013 sterkere enn noen gang. Bedriften har en sterk posisjon i Norge og internasjonalt. Swix forbindes med noe positivt og friskluftsorientert, noe som fører til et bedre og rikere liv. Selv meteorologene på fjernsynet melder om ”Blåswixføre” når det ligger an til fint skiføre i helga! 
Skismurning lages fremdeles på Lillehammer. Det avanserte maskineriet med digre kjeler betjenes nå av to mann som står i hver ende. Det kokes og tappes, innholdet kjølner og blir ferdig vare. Produksjonen er svært mekanisert og forblir i Norge. 
Det ble produsert skistaver på Lillehammer fram til 2007 da den siste delen av produksjonen ble flyttet til Litauen. Noen modeller lages også i Kina. Tekstiler og enkelte Swix-produkter produseres i Øst-Europa og Kina. 
Selskapets hovedlager, voks og tilbehørsdivisjonen, kundesenteret og deler av administrasjonen er fortsatt lokalisert på Lillehammer. Forskning og utvikling, stavdivisjonen, salg, markedsføring, tekstil avdelinger og resten av administrasjonen ble flyttet til Oslo i 2007. 
Swix Sport AS er en moderne globalisert bedrift som kan se tilbake på mer enn 60 aktive og nyskapende år. Swix finnes overalt hvor det drives skisport og er en av skiindustriens sterkeste merkevarer. Det er bærer av stolte, friske verdier og har preget ski-sporten mer enn noen kunne ane. Swix er blitt en del av den norske folkesjela, for mange selve symbolet på skiløping, og selges i mer enn 30 land.