tips Følg oss på facebook
Leif Torgersen Axell 1943-2012

Verdens kanskje største kapasitet på skismøring er død. Leif døde siste uke fredelig i sin egen seng. Dagen før hadde han vært på en to timers skitur i Nordmarka. Leif ble 68 år og var i full jobb hos Swix, opptatt med å utvikle nye smøringer til det siste.

Han vokste opp i Setraveien på Besserud og veien til Nordmarka var kort. Familien kom opprinnelig fra Drammenskanten hvor Thorleif Haug var den store helten. På 50-tallet utviklet det seg i Heming stor interesse for guttelangrenn under Jan Bulls kyndige ledelse. Leif ble tidlig med på dette og som gutteløper vant han mange stillangrenn. Den gang var det ikke lov å gå på tid før du var 15 år gammel. Drømmen var å bli langrennsløper hvilket ikke ble sett på som mulig hvis du ikke var skogs arbeider. Leif studerte realfag på Blindern med hydrologi som hovedfag. Han viste tidlig evnen til å tenke i nye baner. Under skøyterevolusjonen i 1963 hvor løperne bl.a. begynte med nylon trikoter, fant Leif ut at det måtte være noe for langrennsløpere også. Han gikk til Odd Lofterød og fikk lavet den første langrennsdress i nylon. Det ble bronse i jr. NM med ny dress.

I 1972 ble han ansatt som laboratoriesjef hos Swix. Det var på mange måter drømmejobben. Nå kunne han dyrke sin interesse for ski og attpå til få betalt for det. Og Swix hadde fått en meget oppegående kapasitet på kjemi, snøkrystaller og ski. Han fikk ansvaret for resepturene. Den gang var det totalt 6 vokser og 4 klistere i sortimentet. I 1973/74 kom Blå Extra som var utviklet i samarbeid med Oddmund Jensen. Senere har det blitt uttalige nye vokser både for feste og glid. Med glassfiberevolusjon på ski i 1974 kom de første glidere for langrennsski. 70-tallet var en gedigen opptur for langrennssporten i hele verden, og Leif hjalp Swix til å overta hegemoniet på skismøring med sine blandinger. På midten av 80 tallet fant han ut at fluorcarboner var ideelt å bruke som glider. Et samarbeid med det italienske langrennslandslaget og Enichem i Milano ble innledet. De første kommersielle Cera F pulvere så dagens lys under Oberstdorf VM i 1987. Til tross for en pris ca. 30 ganger høyere enn det som var vanlig, ble Cera F en suksess. Det la også grunnlaget for Swix’ troverdighet som alpinsmøringsprodusent. Etter OL på Lillehammer i 1994 ble Cera Nova systemet utviklet, hvor Leif igjen sto bak alle resepturer. Systemet har vært en bærebjelke for Swix, og er forsøkt kopiert av de fleste smøringsprodusenter.

Men Leif var ikke bare skismøring. Han har alltid hatt interesse for historie og ikke minst skihistorie. Han samarbeidet nært med Karin Berg på Skimuseet og skrev jevnlig i Skiforeningens årbok. Videre var han et ivrig medlem i skiklubben Ull som han satte høyt.

Birkebeinerrennet var viktig for Leif. Året ble planlagt ut ifra at toppformen skulle innfinne seg i tredje uke i mars. Han gikk første gang i 1964 og har tatt merket hvert år siden den gang. ”En dag uten trening er en dag uten mening” er et begrep han innførte på 60 tallet.

Leif tenkte klarere enn de fleste og likte dårlig folk som prøvet å bløffe. Innen skismøring er det som kjent relativt mange selvbestaltete spesialister. De fikk høre tydelig hva som var fakta. Ellers var han fredelig og hevet seg over de fleste dagligdagse problemer.

Leif ønsket også å være med på å utvikle skisporten slik at den ble enda mer tilgjenglig for alle. Gjennom bøker og pedagogiske TV program gjorde han sitt. Han var oppriktig glad i å gå på ski og mente at vi alle har godt av en skitur både mentalt og fysisk.

Tankene går til nærmeste familie, Eirik, Emil og Pia som så uventet mistet sin far og mann.

Takk for gode minner, lojalitet og vennskap.

Harald Bjerke, på vegne av venner og Swix.

 


Martin Matsbo og Leif Torgersen Axell.

Print
SWIX FOKUS
Swix Vistech® tildeles Merket for God design!
Swix griper tak i den viktige problemstillingen med å bli sett i mørket og belønnes med Merket for God design. Les mer i pressemeldingen: SwixVistech_MerketforGodDesign SwixVistech_MerketforGodDesign 
Swix App problemer
Smøre Appen har vært under oppgradering i høst/tidlig vinter derfor har mange opplevd at den ikke fungerer. Statusen er nå at iOS versjonen er operativ. Den androide versjonen er fortsatt under oppgradering; vi oppdaterer med nye produkter/bilder som tilfredsstiller oppløsningen på androide skjermer. Vi beklager og jobber på spreng med å løse dette så raskt som mulig.


Fantastisk miljøforskningsprosjekt!
Swix tidobler forskningskapasiteten. Les artikkelen i Finansavisen, Lars K_Finansavisen .

(1 / 4) Neste