tips Følg oss på facebook
Swix i Norge

I 1946 kjøpte Astra et fabrikklokale i Lørenskog.

Selskapets sjef i Norge, svensken Karl Arne Wegerfelt, inspiserte de tomme lokalene hvor det ikke en gang fantes lysbrytere. Der traff han en som reparerte fyrrommet – Bjørn Kristiansen, en sjømann som ventet på hyre. Var han interessert i jobb? Han svarte straks ja.

Det var varemangel og rasjonering, og industrielt utstyr var vanskelig tilgjengelig. Bjørn Kristiansen oppsøkte skraphandlere og fant kjeler og rørstumper. Han rettet ut bøyde spikere og brukte dem på nytt. Med enkle midler bygde han et maskineri hvor åtte-ni ansatte lagde opptil 4000 smurninger daglig fra 1947.

Fra vinteren 1948 var norskprodusert Swix til salgs i Norge.

Swix møtte sterk motstand. Mange mente det var et frekt svensk fremstøt mot nasjonalsporten. Astras sjef i Norge fra 1947, Christian Fredrik Kaltenborn, følte seg iblant som landsforræder. Det var ikke enkelt å innføre et nytt produkt med svensk opphav, selv om det ble lagd i Norge av norske arbeidere. Matsbo stakk innom utsalg i Norge og spurte etter en boks med Swix. Nei, de førte ikke det, var svaret, for den var svensk. Ingen spurte etter det. Nordmenn mislikte at svensker prøvde å danke ut gamle norske merker som Østbye, Bratlie og Record. Som et mottrekk organiserte 18 norske konkurrenter seg i ”Skismøringsfabrikantenes Landslag”. Men foreningen fikk kort levetid.

Swix’ rykte bredte seg ovenfra og nedover. Norske eliteløpere brukte smurningen, og trenden spredte seg til turgåere. Instruksjonsfilmen Glid og feste lærte mange å ”swixe”.

Glide testing 1946
 

"Med basis i tester og vitenskapelig grundighet"

Print
SWIX FOKUS
Swix kjøper Skisporet AS
Swix blir majoritetseier i Skisporet.no, markedets ledende nettportal for nett og mobilbasert prepareringsstatus av langrennsløyper. Pressemelding - Swix kjøper Skisporet AS Pressemelding - Swix kjøper Skisporet AS 
Vasaloppet og Swix utvider samarbeidet
Vasaloppet vil fra og med sesongen 2014/15 utøke sitt samarbeid med Swix til også å innebefatte rollen som stavleverandør. Pressemelding Vasaloppet Swix Pressemelding Vasaloppet Swix 
Storsatsning fram mot VM i skiskyting i 2016
(Oslo, 3. juni 2014) I dag går startskuddet for Swix og Norges Skiskytterforbunds satsning fram mot VM i skiskyting 2016 i Holmenkollen. Rekruttering og breddeidrett er en viktig del av samarbeidet mellom NSSF og Swix. Sammen med skiskytterstjernene skal nye talenter løftes fram.

Fotokonkurranse!
Vi ønsker å kjenne på den gode følelsen i skisporet. Send oss dine beste bilder av langrennsløpere kledd i Swix teambekledning: hakon@original.no

Les mer om konkurransen her.

(1 / 6) Neste