tips Følg oss på facebook
Skistaver - våre anbefalinger

Å velge langrennsstaver er et spørsmål om mengden og hva slags skiaktivtet du skal utøve.

I mer enn 25 år har Swix vært innovatøren innen komposittstaver. Løpere på høyeste nivå innen World Cup vet hva Swix komposittstaver står for. Swix har vært og er førstevalget deres. Uansett hvilket nivå du er på er Swix det opplagte valget for maksimal ytelse.


Valg av staver for langrenn
Valg av staver er helt avhengig av bruksområde og aktivitetsnivå. Viktige egenskaper er vekt, stivhet, pendel og komfort. Alle disse egenskapene er en kombinasjon av valg av rør, stropper, trinser og håndtak. I vårt sortiment har vi forsøkt å ivareta de forskjellige egenskapene for de ulike modellene.


Hvilke trinser passer mitt behov?
Hvis du i hovedsak går i preparerte løyper anbefales det å bruke staver med små asymmetriske trinser. Disse er lette og gir den beste pendelen samtidig som de gir godt feste mot underlaget. Bakdelen er at trinsene går lett igjennom i løse spor. Anbefalte trinser er stor eller liten 97 racing trinse.

Hvis du går en del i løse spor og i upreparerte løyper anbefaler vi store asymmetriske trinser som har større bæreevne mot løst underlag. Disse trinsene veier mer og gir derfor dårligere pendel. Anbefalt trinse er turtrinse TR400. Denne trinsa fungerer også i preparerte løyper, men er ikke like god som ’97 racingtrinser.

Skal du bruke stavene stort sett til upreparerte løyper, løssnø og turer hvor underlaget skifter ofte anbefaler vi lærkrysstrinse. Denne trinsa har desidert best bæreevne på alle løse underlag fra dypsnø, råtten snø og til bristende skare. På grunn av vekten og omfanget på trinsa er pendel vesenlig dårligere enn for ’97 racingtrinser. Siden denne trinsa er symmetrisk vil den også støte staven opp fra underlaget når du bruker den i preparerte løyper og er derfor den minst egnede trinsa for preparerte løyper.


Hva slags rør passer mitt behov
Valg av rør er også avhengig av bruksområde og aktivitetsnivå. De viktigste egenskapene er stivhet, vekt og styrke. Vekt påvirker pendel. Lettere rør gir bedre pendel.

Komposittrør
De letteste stavene lages i 100% karbonfiber. Disse stavene er også de stiveste stavene. Bakdelen med disse stavene er at de er følsomme for slag og skarpe kanter. Driver du konkurranse på høyt nivå anbefaler vi Force eller Star. Disse stavene er bygd opp med karbonfiber som har meget gode stivhetsegenskaper (High Modulus Carbonfiber). Vekt, stivhet og pendel er optimal. Team er noe tyngre enn Star, men er bedre mot slag og skarpe kanter. Pendelen er tilnærmet lik Star, men Team er ikke like stiv.

Ved å erstatte en del av karbonfiberen med glassfiber øker slagfastheten dramatisk. Dessverre øker også vekten. Carbon, Cross og Comp er alle staver med god slagfasthet. På grunn av økt vekt blir pendelen dårligere.

Aluminiumsrør
Når mer enn 60% av staven består av glassfiber øker vekten så mye at aluminium er et bedre alternativ enn komposittrør. Aluminium gir bedre stivhet, lavere vekt og vesenlig bedre egenskaper på slagfasthet i forhold til komposittstaver med høy andel av glassfiber. Gode alternativer er Alulite, Alustar og Aluteam. Disse stavene består av rør i herdet aluminium. Den økte vekten påvirker pendelen som blir dårligere, men innkjøpet av disse stavene svir ikke like mye i lommeboka.


Hva slags håndtak og stropper skal jeg velge?
Håndtak dreier seg først og fremst om komfort. Et mykt håndtak føles bedre enn et hardt en-komponent plast håndtak. Et håndtak med naturkork føles varmere enn et håndtak i plastmateriale. Swix har to hovedgrupper håndtak. PC håndtak som kommer i flere materialutførelser og turhåndtakene som er et litt enklere håndtak i plast.

Swix PC håndtak finnes i tre utførelser:

  • Myk grepsone i gummi som er godt å holde i og har høy slitestyrke.
  • Korkfylt termoplast grepsone som gir gode isolasjonsegenskaper og høy slitestyrke.
  • Grepsone i 100% naturkork som gir de beste isolasjonsegenskapene og lav vekt, men slitestyrken er dårligere.

De enklere turhåndtakene som du finner på de billigste modellene ivaretar funksjonalitet, men er ikke like behagelige som PC håndtakene. De mer tekniske stroppene som «Pro Fit» og BIA passer heller ikke på disse håndtakene.


Stropper
Løpere på World Cup nivå har brukt tekniske stropper nesten formet som hansker i flere år. De aller fleste som går på ski vil også ha glede av tilsvarende stropper. Til skigåing i preparerte løyper anbefaler de samme stroppene som blir brukt i World Cup. Swix «Pro Fit» sitter på alle våre komposittstaver og Alustar. Disse stroppene hjelper deg med bedre skiteknikk uansett ferdighetsnivå.

Hvis du har behov for mye justeringer av stroppene for bruk av tykkere votter etc. anbefaler vi å bruke BIA stroppen. Den brede og forholdsvis myke veven gir god komfort samtidig som den er lett å justere. Funksjonaliteten er allikevel ikke så god som for «Pro Fit» stroppen.

På de billigere modellene finner du enklere stropper som rett stropp og fasongstropp. Disse stroppene har ikke samme komfort, men er fullt brukbare for nybegynnere og på kortere turer, men går du en del på ski anbefaler vi at du investerer litt mer i stropper.

Print
SWIX FOKUS


Skistaver - våre anbefalinger
Å velge langrennsstaver er et spørsmål om mengden og hva slags skiaktivtet du skal utøve.