tips Følg oss på facebook
Valg av staver for langrenn

Valg av staver er helt avhengig av bruksområde og aktivitetsnivå. Viktige egenskaper er vekt, stivhet, pendel og komfort. Alle disse egenskapene er en kombinasjon av valg av rør, stropper, trinser og håndtak. I vårt sortiment har vi forsøkt å ivareta de forskjellige egenskapene for de ulike modellene.

HVILKE TRINSER PASSER DITT BEHOV?
Hvis du i hovedsak går i preparerte løyper, anbefales det å bruke staver med små asymmetriske trinser. Disse er lette og gir den beste pendelen samtidig som de gir godt feste mot underlaget. Ulempen er at trinsene går lett igjennom i løse spor. Anbefalte trinser er Force (fås i 3 størrelser) eller stor eller liten 97 racingtrinse.

Går du i løse spor og av og til utenfor løypene, anbefaler vi store asymmetriske trinser som gir god bæreevne på ulike underlag. Disse trinsene veier mer og gir derfor dårligere pendel. Anbefalt trinse er turtrinsen TR400. Denne trinsen fungerer også i preparerte løyper, men er ikke like god som ’97 racingtrinser.

Skal du bruke stavene stort sett til upreparerte løyper, løssnø og turer hvor underlaget skifter ofte, anbefaler vi lærtrinser. Disse trinsene har desidert best bæreevne på alle løse underlag – fra dypsnø til råtten snø og bristende skare. Et rimelig alternativ til lærtrinsen, er den store plasttrinsen. Som regel anbefales ikke slike trinser til preparerte løyper, men lærtrinsen vil fungere også i disse. Plasttrinsen blir for stiv og vil presse holken og piggen bort fra underlaget og gi utilstrekkelig støtte.

HVA SLAGS RØR PASSER DITT BEHOV?
Valg av rør er også avhengig av bruksområde og aktivitetsnivå. De viktigste egenskapene er stivhet, vekt og styrke. Vekt påvirker pendel. Lettere rør gir bedre pendel.

Komposittrør
De letteste stavene lages i 100 % karbonfiber. Disse stavene er også de stiveste stavene. Ulempen med disse stavene, er at de er følsomme for slag og skarpe kanter. Driver du konkurranse på høyt nivå, anbefaler vi Swix Triac eller Swix Star. Disse stavene er bygd opp med karbonfiber som har meget gode stivhetsegenskaper (High Modulus Carbonfiber). Vekt, stivhet og pendel er optimal. Team er litt tyngre enn Swix Triac og Swix Star, men bedre mot slag og skarpe kanter. Pendelen er tilnærmet lik Star, men Team er ikke like stiv. Ved å erstatte en del av karbonfibrene med glassfiber, økes slagfastheten dramatisk, men det gjør dessverre også vekten. Selv om Carbon, Cross og Comp er staver med god slagfasthet, reduserer den ekstra vekten pendelegenskapene sammenlignet med Swix Triac, Swix Star og Team.

Aluminiumsrør
Når mer enn 60 % av staven består av glassfiber, øker vekten så mye at aluminium er et bedre alternativ enn kompositt. Aluminium gir bedre stivhet, lavere vekt og vesenlig bedre egenskaper på slagfasthet i forhold til komposittstaver med høy andel glassfiber. Gode alternativer er Alulite, Mountain og Elite. Disse stavene består av rør i herdet aluminium. Den økte vekten påvirker pendelen som blir dårligere, men innkjøpet av disse stavene svir ikke like mye i lommeboka.

HVA SLAGS HÅNDTAK OG STROPPER SKAL JEG VELGE?
Håndtak dreier seg først og fremst om komfort. Et mykt håndtak føles bedre enn et hardt enkomponent plasthåndtak. Et håndtak med naturkork føles varmere enn et håndtak i plastmateriale. Swix har to hovedgrupper håndtak. PC-håndtak, som kommer i flere materialutførelser og turhåndtak, som er et litt enklere håndtak i plast.

Swix PC-håndtak finnes i tre utførelser:
• Myk grepsone i gummi som er god å holde i og har høy slitestyrke.
• Korkfylt termoplast grepsone som gir gode isolasjonsegenskaper og høy slitestyrke.
• Grepsone i 100 % naturkork – fremragende isolasjonsegenskaper, perfekt friksjon mot hånden, lav vekt, men dårligere slitestyrke enn de to andre versjonene.

Swix Just Click-system er basert på PC-håndtakets geometri og finnes i de samme tre materialene.
• Myk grepsone i gummi som er god å holde i og har høy slitestyrke.
• Korkfylt termoplast grepsone som gir gode isolasjonsegenskaper og høy slitestyrke.
• Grepsone i 100 % naturkork – fremragende isolasjonsegenskaper, perfekt friksjon mot hånden, lav vekt, men dårligere slitestyrke enn de to andre versjonene.

De enklere turhåndtakene, som du finner på de billigste modellene, ivaretar funksjonaliteten, men er ikke like behagelige som PC-håndtakene. De mer tekniske stroppene, som Profit og BIA, passer heller ikke til disse håndtakene.

STROPPER
Løpere på World Cup-nivå har brukt tekniske stropper formet som hansker i flere år. De aller fleste som går på ski vil få fordeler av å bruke disse stroppene. Til skigåing i preparerte løyper anbefales de samme stroppene som blir brukt i World Cup. Swix tilbyr nå to profesjonelle stropper. Swix Profit gir deg bedre skiteknikk uansett ferdighetsnivå. Denne stroppen er standard på Star, Team, Carbon, Cross og Comp.

Vi har utviklet en ny stropp til Swix Triac der Profit stroppen er ytterligere forbedret for å passe til det nye flaggskipet i Swix sitt racingstavprogram.

Just Click-systemet leveres med samme fasong som Profit, men i et mykere og mer fleksibelt materiale. Just Click gjør at du kan slippe stavene uten å ta av deg hanskene eller stroppene.

Hvis du har behov for mye justeringer av stroppene ved bruk av tykkere votter etc., anbefaler vi å bruke BIA stroppen. Den brede og forholdsvis myke veven gir god komfort samtidig som den er lett å justere. Funksjonaliteten er allikevel ikke så god som for Profit stroppen.

På de billigere modellene finner du enklere stropper som rett stropp og fasongstropp. Selv om disse stroppene ikke har samme komfort, er de fine til nybegynnere og korte turer, men går du en del på ski, anbefaler vi at du investerer i en stropp med bedre kvalitet.


Print
SWIX FOKUS
Swix kjøper Skisporet AS
Swix blir majoritetseier i Skisporet.no, markedets ledende nettportal for nett og mobilbasert prepareringsstatus av langrennsløyper. Pressemelding - Swix kjøper Skisporet AS Pressemelding - Swix kjøper Skisporet AS 
Vasaloppet og Swix utvider samarbeidet
Vasaloppet vil fra og med sesongen 2014/15 utøke sitt samarbeid med Swix til også å innebefatte rollen som stavleverandør. Pressemelding Vasaloppet Swix Pressemelding Vasaloppet Swix 
Storsatsning fram mot VM i skiskyting i 2016
(Oslo, 3. juni 2014) I dag går startskuddet for Swix og Norges Skiskytterforbunds satsning fram mot VM i skiskyting 2016 i Holmenkollen. Rekruttering og breddeidrett er en viktig del av samarbeidet mellom NSSF og Swix. Sammen med skiskytterstjernene skal nye talenter løftes fram.

Fotokonkurranse!
Vi ønsker å kjenne på den gode følelsen i skisporet. Send oss dine beste bilder av langrennsløpere kledd i Swix teambekledning: hakon@original.no

Les mer om konkurransen her.

(1 / 6) Neste