Vasaloppets skolutmaning gav mersmak

– De kunde inte resa till oss på grund av pandemin, så vi åkte ner till dem med målportal, medaljer och blåbärssoppa.

Vasaloppets skolutmaning är ett samarbete mellan Vasaloppet och Swix där målet är att ge fler barn och unga chans att prova på längdskidåkning. Vinsten består bland annat av skidutrustning och startplatser i Ungdomsvasan (i år ersatt av Vasaåket) till alla i klassen.

Skolutmaningen-swix-vasaloppet-2.JPG

Årets vinnare är särskoleklassen Vågen från Parkskolan i Degerfors. Tidigare var flera av eleverna rädda för snö och kyla, men inte nu längre. Tack vare skolutmaningen har de åkt mycket skidor i vinter och i torsdags var det äntligen dags att genomföra Vasaåket.

– De kunde inte resa till oss på grund av pandemin, så vi åkte ner till dem med målportal, medaljer och blåbärssoppa. Både elever och lärare är helt fantastiska, säger projektledaren Ninni Bäckström, Vasaloppet.

Ninni har kontakt med flera tidigare vinnare och vet att skolutmaningen ger ringar på vattnet.


– Skidintresset håller i sig och sprider sig från klass till klass, mycket tack vare att utrustningen blir kvar i skolan. Och vi hör också att många elever åker skidor med föräldrar och syskon på fritiden. Det har faktiskt blivit precis som vi hoppades.

Se vinnarna på SVT
När eleverna i Vågen genomförde Vasaåket i torsdags fanns Sveriges Television på plats. Se reportaget i Lilla Sportspegeln.

Skolutmaningen-swix-vasaloppet-luer.JPG